
How many IEP meetings can I be asked to attend before or after schoolHow many IEP meetings can I be asked to attend before or after schoolHow many IEP meetings can I be asked to attend before or after schoolHow many IEP meetings can I be asked to attend before or after school????        

    
Section 29.1.5 of our union contract requires your administrator “to make every effort...that 

no more than three meetings per month extend beyond [a unit member’s] 6 hour and 35 

minutes on-site workday. 

 

What does “make every effort” really meanWhat does “make every effort” really meanWhat does “make every effort” really meanWhat does “make every effort” really mean????    

This means that our contract requires your 

administrator to give each case manager the latitude 

to schedule no more than 3 IEP meetings beyond the 6 

hour and 35 minutes on-site day in any given month.  

Our administrator told us that all IEP meetings Our administrator told us that all IEP meetings Our administrator told us that all IEP meetings Our administrator told us that all IEP meetings 

need to occur before or after school. Is that need to occur before or after school. Is that need to occur before or after school. Is that need to occur before or after school. Is that 

okayokayokayokay????    

Blanket site/program policies that limit IEP meetings to 

before or after school clearly do not meet the standard 

set by the contract. Such blanket policies violate the 

contract and should be addressed with the administrator immediately.  

Do we have any rights that address IEP meetings that occur beyond the 8 hour Do we have any rights that address IEP meetings that occur beyond the 8 hour Do we have any rights that address IEP meetings that occur beyond the 8 hour Do we have any rights that address IEP meetings that occur beyond the 8 hour 

daydaydayday???? 

The District has agreed to make “every effort’ to ensure 

that IEP meetings do not occur beyond a unit member’s 8 

hour day. However the law requires IEP meetings to occur 

whenever the parent is available. In rare cases this means 

an IEP meeting occurs, or extends, beyond a unit member’s 

8 hour day. If you believe a particular IEP meeting will 

extend or maybe even start beyond the 8 hour day, you 

must get “prior approval” from your administrator so that 

you can be compensated your pro rata rate of pay for the 

time beyond your 8 hour day. 

We’re having problems with scheduling IEP meetings in a way that conforms We’re having problems with scheduling IEP meetings in a way that conforms We’re having problems with scheduling IEP meetings in a way that conforms We’re having problems with scheduling IEP meetings in a way that conforms totototo    

the contract, what can we do? the contract, what can we do? the contract, what can we do? the contract, what can we do?     

    
It is a good idea to discuss a plan for how to schedule IEP meetings in a way that conforms to your 

contractual rights with your with your fellow union members. After coming up with a plan with your 

fellow union members bring the issue up to your administrator. You can even take this Know Your 
Rights! flyer to your administrator and use it as a conversation starter! 
 

  

Know Your Rights!Know Your Rights!Know Your Rights!Know Your Rights!    
   February 2016 

Keep In Mind!Keep In Mind!Keep In Mind!Keep In Mind!    

Section 29.1.5 of the contract 

only deals with IEP meetings.  

Other provisions in the contract 

permit administrators to hold a 

maximum of one grade level/ 

department meeting, one 

committee meeting, and one staff 

meeting per month.  
 

Obey Now, Grieve Obey Now, Grieve Obey Now, Grieve Obey Now, Grieve 

LaterLaterLaterLater!!!!    

If your administrator directs you to 

stay at an IEP meeting past your 8 

hour day withoutwithoutwithoutwithout providing 

additional pro-rata pay make sure to 

follow the directive. Make sure to 

also start a grievance afterwards! 
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